Alle
inzichten & ervaringen

die tot nu toe gedeeld zijn

 • succes

  Narratief van Onmacht

  Het beeld is dat van een groep. Stap één zijn de verhalen die écht en herkenbaar zijn. De mensen spreken. Er wordt gerepeteerd, de herhaling is...Lees verderHet beeld is dat van een groep. Stap één zijn de verhalen die écht en herkenbaar zijn. De mensen spreken. Er wordt gerepeteerd, de herhaling is een slijpsteen. Stap twee is de computer die ordent. Er worden verbindingen gezocht. Er verschijnt een netwerk, een structuur die op samenhang duidt.
  schreenshot
 • les

  Narratief van Onmacht

  Impressie van de website www.inventoryofpowerlessness.org
  screenshot
 • les

  Narratief van Onmacht

  De juiste vorm om verhalen over onmacht te tonen

  Een vrouw vertelt dat zij ooit toekeek hoe haar kinderen mishandeld werden door haar man; dat is voorbij, maar nu merkt ze hoe haar zoon de fout...

  Lees verder

  Een vrouw vertelt dat zij ooit toekeek hoe haar kinderen mishandeld werden door haar man; dat is voorbij, maar nu merkt ze hoe haar zoon de fout ingaat met zijn eigen kinderen.
  Een man leeft van vijftig euro in de week: “Als ik mijn geld krijg, schrijf ik eerst tien euro over op mijn openbaarvervoerkaart, dan koop ik kip en maak ik soep. Je kunt soep goed bewaren en er meerdere dagen van eten.”
  Een jonge jongen vertelt dat hij geen ambulance mocht bellen toen zijn zusje in ademnood was: Hij woont in een asielzoekerscentrum (AZC) daar komt een ambulance alleen als de leiding erom vraagt.
  Een man vertelt dat hij een spierziekte heeft en bang is omdat hij niet weet wat komen gaat en hoe snel zijn aftakeling vordert.
  Een vrouw vertelt dat zij, als zij een psychose heeft, van iedereen in de zaal zou denken dat hij of zij haar kwaad zou doen: “Dan zou ik nu spugen. Ik spuug om mensen op afstand te houden.”

  Terwijl de mensen de zinnen uitspreken typt een meisje dat ik alleen maar op de rug kan zien, op een laptop de eerste regel van de korte verhalen in. Ze verschijnen op één van de twee schermen die de achterwand van het toneel vormen. Op het grootste, recht tegenover mij, zie je een overzicht van alle ingetypte zinnen. Op het kleinere links staan zinnen in voorbereiding.
  “Wil je een verbinding maken?”, vraagt het meisje achter de computer.
  De spreker antwoordt: “Ja, ik zou graag een verbinding maken met dat verhaal over de jongen die ruzie kreeg met de politie omdat ze zijn moeder niet wilden helpen.”
  Het meisje klikt de regel over de ruzie met de politie aan.
  “En wil je ook iets taggen?” “#Opsluiting.”, zegt hij en “#Uitsluiting.”

  Wat gebeurt in de beschreven scenes is veel en echt. Veel, omdat de verhalen verschillen. Echt, omdat er met de vertellers wordt samengewerkt en langzaam aan verbanden ontstaan tussen een heleboel verschillende verhalen en mensen. Het gaat over onmacht, wat niet zomaar het tegendeel van macht is: het is een eenzame, isolerende en versnipperende ervaring. Door de ervaringen te noteren en het tekstmateriaal te verwerken wil Narratief van Onmacht de beleving van mensen omzetten in kennis en slagkracht. Kennis staat centraal omdat zij via hun expertise ook door anderen uit hun omgeving gehoord zullen worden. Er wordt een nieuw verhaal (een nieuw narratief) in de samenleving geïnjecteerde.

  Tijdens de tentoonstelling Data Aesthetics in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam experimenteert Kaldor voor het eerst met de mogelijke archivering van deze ervaringen op internet. Deze digitale publicatie is de voorloper van een papieren publicatie. De reacties op de een eerste digitale uitvoering van Narratief van Onmacht zijn positief. Niet alleen de verbondenheid van de deelnemers komt naar voren. Het blijkt dat het werk ook helpt om nieuwe inzichten over big data te bemiddelen. Omdat de gegevens de levensverhalen van gewone mensen betreffen verschuift het perspectief. Big Data zijn niet meer abstract, maar gegevens van ons allemaal.

 • succes

  Moeder aan de Lijn

  De impactproductie wordt uitgerold met zeven meet-ups door het land in samenwerking met lokale (mantel)zorgorganisaties en steun van minVWS. 

 • succes

  Being There

  Bericht regionale dagblad. Het initiatief krijgt belangstelling.
 • succes

  Fatberg

  We zijn al vele jaren fan van Radiolab, dus namen we contact met ze op om te kijken of Fatberg een interessant verhaal zou kunnen zijn. Ja dus.
  De...
  Lees verderWe zijn al vele jaren fan van Radiolab, dus namen we contact met ze op om te kijken of Fatberg een interessant verhaal zou kunnen zijn. Ja dus.
  De bijdrage over Fatberg begint na 45 minuten.
 • les

  Fatberg

  Coordinatie met ALLE betrokkenen is essentieel.

  Om Fatberg te kunnen maken hebben we in samenwerking met Bartel & Vedder, Space & Matter en Autark Home een volledig nieuwe manier ontwikkeld om...

  Lees verder

  Om Fatberg te kunnen maken hebben we in samenwerking met Bartel & Vedder, Space & Matter en Autark Home een volledig nieuwe manier ontwikkeld om schuimbetonnen drijvende ponton op locatie te maken. In overleg met de partners en Stichting NDSM zijn we overeengekomen om deze in 1 dag te maken. uiteindelijk duurde het drie dagen wat to spanningen heeft geleid in de planning van niet betrokkenen zoals de organisatie van de IJ hallen brocante. Het is niet altijd makkelijk te overzien welke complexiteit bepaalde aspecten van je process met zich meebrengen, met name wanneer je afhankelijk bent van de expertise van externe partijen. Uiteindelijk kwam het nog goed door de flexibiliteit van alle betrokkenen.

  De productie van schuimbetonnen pontons op locatie was een primeur waar we erg trots op zijn.

 • succes

  Fatberg

  Gizmodo kwam langs op zoek naar wonderlijke bestemmingen in Amsterdam en maakte een item over Fatberg. We hoopten even op een viral maar dat is...Lees verderGizmodo kwam langs op zoek naar wonderlijke bestemmingen in Amsterdam en maakte een item over Fatberg. We hoopten even op een viral maar dat is nog niet gebeurd.
 • les

  Fatberg

  Samen met het Designlab van de Rietveld Academie in Amsterdam organiseerden we een semester waarin studenten meewerkten aan de totstandkoming van...Lees verderSamen met het Designlab van de Rietveld Academie in Amsterdam organiseerden we een semester waarin studenten meewerkten aan de totstandkoming van Fatberg terwijl ze daarnaast hun eigen onderzoek deden naar vet.
 • succes

  Being There

  Les 1: impact realiseren in een community als kunstenaar

  Aansluiting vinden, embedded gaan om de continuiteit en begrip van de situatie. Als kunstenaar je eigen veronderstelling ter discussie willen...

  Lees verder

  Aansluiting vinden, embedded gaan om de continuiteit en begrip van de situatie. Als kunstenaar je eigen veronderstelling ter discussie willen stellen. Om op die manier open in het proces te staan en betrokkenheid van de participanten een plek te geven.

  In de gemeenschap moet ook iemand te vinden zijn die samen met de kunstenaar de centrale zorgdrager van het project wil worden.

  Houd een goede dialoog, ben zorgvuldig, betrouwbaar, creëer een open communicatie, werk vanuit veiligheid en gelijkwaardigheid en neem iedereen serieus. Durf vooraf bedachte doelen los te laten. Werk enkel vanuit drijfveer en richting en stel steeds je ambities bij vanuit de kennis die je krijgt door het werken in het gebied, met de mensen. Zo was de dialoog onze drijfveer, maar voor de mensen was het eigen gedachtes op een rijtje zetten. Dat hebben we moeten erkennen. Het is belangrijk om te zien dat het project iets anders op gaat leveren dan dat je verwachtte. En eigenlijk zijn kunstenaars juist hier erg goed in.
  Ook belangrijk om je open te blijven stellen voor nieuwe partners die zich gedurende het traject aandienen. Zo is het lectoraat Krimp van de Hanzehogeschool geïnteresseerd in onze tool, en willen ze graag sociaal onderzoek gaan koppelen aan het project.

 • succes

  The Turn Club

  Bekijk de website van The Turn Club: www.turnclub.org

 • succes

  The Turn Club

  16 jan 2018 Pitch Night en Brainstorm bij Impact Hub i.s.m. Heroes en Friends en P0lly Higgins over Ecocide