Alle
inzichten & ervaringen

die tot nu toe gedeeld zijn

 • succes

  Being There

  Les 1: impact realiseren in een community als kunstenaar

  Aansluiting vinden, embedded gaan om de continuiteit en begrip van de situatie. Als kunstenaar je eigen veronderstelling ter discussie willen...

  Lees verder

  Aansluiting vinden, embedded gaan om de continuiteit en begrip van de situatie. Als kunstenaar je eigen veronderstelling ter discussie willen stellen. Om op die manier open in het proces te staan en betrokkenheid van de participanten een plek te geven.

  In de gemeenschap moet ook iemand te vinden zijn die samen met de kunstenaar de centrale zorgdrager van het project wil worden.

  Houd een goede dialoog, ben zorgvuldig, betrouwbaar, creëer een open communicatie, werk vanuit veiligheid en gelijkwaardigheid en neem iedereen serieus. Durf vooraf bedachte doelen los te laten. Werk enkel vanuit drijfveer en richting en stel steeds je ambities bij vanuit de kennis die je krijgt door het werken in het gebied, met de mensen. Zo was de dialoog onze drijfveer, maar voor de mensen was het eigen gedachtes op een rijtje zetten. Dat hebben we moeten erkennen. Het is belangrijk om te zien dat het project iets anders op gaat leveren dan dat je verwachtte. En eigenlijk zijn kunstenaars juist hier erg goed in.
  Ook belangrijk om je open te blijven stellen voor nieuwe partners die zich gedurende het traject aandienen. Zo is het lectoraat Krimp van de Hanzehogeschool geïnteresseerd in onze tool, en willen ze graag sociaal onderzoek gaan koppelen aan het project.

 • succes

  Kunst en Cultuur in Beweging

  Opening tentoonstelling FACE TIME 14 september 2017 NS Station Amsterdam Amstel
  H.J. Kamerbeek
 • succes

  Kunst en Cultuur in Beweging

 • les

  Community Building ABCD

  Het alledaagse van Community Building

  Community Building is een proces van kleine alledaagse stappen, daarmee heeft de impact ook de snelheid van de kleine stappen. Daarom is het soms...

  Lees verder

  Community Building is een proces van kleine alledaagse stappen, daarmee heeft de impact ook de snelheid van de kleine stappen. Daarom is het soms moeilijk om je vinger op de verandering door community building te leggen. 

  Verder is de kunst om door het alledaagse van community building heen te kijken. Ontmoetingen tussen mensen klinken heel normaal en alledaags, maar als deze ontmoetingen tot stand zijn gekomen door een klein duwtje van community builders, dan kunnen verassende ontmoetingen uitgroeien tot relaties en doorgroeien naar vriendschap. Dat is bijzonder!

 • succes

  Ondertussen

 • succes

  Ondertussen

 • succes

  Het Gevangenis Project

  Gevangenis Monologen groot succes.

  Zaterdag 18 november werd de (voorlopig) laatste Gevangenis Monologen gespeeld in een uitverkochte Koepelgevangenis in Haarlem. Daarmee kwam een...

  Lees verder

  Zaterdag 18 november werd de (voorlopig) laatste Gevangenis Monologen gespeeld in een uitverkochte Koepelgevangenis in Haarlem. Daarmee kwam een einde aan een zeer succesvolle tournee langs leegstaande gevangenissen door heel Nederland. Alle 25 voorstellingen waren uitverkocht. Ruim 6500 mensen zagen de voorstelling, die een inkijk biedt in het leven van gedetineerden (en bewaarders), hun verhalen en worsteling met vaderschap, vergeving, en het vinden van een nieuwe toekomst. Publiek en pers was razend enthousiast. We hebben de gesloten wereld van detentie weten open te breken. Onder de bezoekers waren familieleden van gedetineerden, rechters, bewaarders, gevangenisdirecteuren, reclasseringsambtenaren en vele, vele anderen. We hebben de indruk dat de voorstelling ook bij de mensen in het veld goed is aangeslagen en ze aan het denken heeft gezet. We hopen op een vervolg. 

 • succes

  Het Gevangenis Project

  Ontroerende slotscène uit de Gevangenis Monologen. Acteurs Kenneth Herdigein en Poal Cairo zijn de gedetineerden Gerard en Wesley.
  Jean van Lingen
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Leren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl...Lees verderLeren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl dat in de medische praktijk aan de orde van de dag is.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Hans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst...Lees verderHans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst samen en ontstaat een kunstwerk waar alle wetenschappen de handen ineen slaan.''
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Masterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus,...Lees verderMasterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus, handen en herinnering kijkt, je meer ziet.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  ''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in...Lees verder''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in de masterclasses geleerd.'' AIOS Stefanie van den Boch
  Rob Johannesma