februari 2016 - juni 2016
Hacking Habitat, Art of Control
Op 26 februari 2016 opent HACKING HABITAT, een grootschalige internationale tentoonstelling op de grenzen van kunst, technologie en sociale verandering. Meer dan 80 internationaal bekende kunstenaars en ontwerpers tonen tot 6 juni 2016 nieuw en bekend werk in de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein. Met o.a. Forensic Architecture (UK), Joseph Beuys (DE), Melanie Bonajo (NL), James Bridle (UK), Felix Burger (DE), Cristina Lucas (ESP), Centre for Political Beauty (DE), Johan Grimonprez (BE), Susan Hiller (USA), Samson Kambalu (MW), William Kentridge (SA), Laura Kurgan (USA), Metahaven (NL), Pedro Reyes (MX), Stanza (GB), Fernando Sanchez Castillo (ESP).
De gevangenis is metafoor voor de wijze waarop technologische, politieke en economische systemen ons in hun greep houden. Juist een echte gevangenis versterkt de ervaring van digitale opsluiting. Wat als de smartphone ons nieuwe panopticum blijkt? HACKING HABITAT neemt als tentoonstelling de bezoeker mee in een wervelende science fiction real time. Ze maakt controle voelbaar en toont een krachtig verzet waarin kunstenaars het voortouw nemen. Op speelse wijze heroveren zij hun leefomgeving. Ze hacken hun habitat en openen ruimte voor bezinning, debat en vernieuwing.
HACKING HABITAT vervlecht twee verhaallijnen: die van de globaal toenemende technocratie en die van de tegenmacht die zich organiseert. Het verhaal gaat niet over goed of over kwaad, maar stelt de vraag hoe er een balans gevonden kan worden tussen technologie en menselijkheid. Daartoe verzamelt de organisatie reacties van mensen onder het motto: hoe kunnen we in de toekomst het leven leefbaar houden? Kunstwerken die in opdracht zijn gemaakt worden ontwikkeld volgens het principe ‘disconnect to reconnect’: hoe herstellen we de relatie tussen mens en machine.
Hoewel HACKING HABITAT een hightech uitstraling heeft komen alle kunstvormen aan bod: theater, film, schilderkunst, installaties, geluidskunstwerken, maar ook interactieve games en DIY workshops. De werken zijn van hoge kwaliteit zoals de organiserende stichting Niet Normaal eerder heeft bewezen met kunstmanifestaties Niet Normaal (Beurs van Berlage, Amsterdam, 2009/10) en Ja Natuurlijk (Gemeentemuseum Den Haag, 2013).
Impact van Hacking Habitat, Art of Control:
- Hacking Habitat agendeert een urgent thema, verbindt een mondiaal probleem met lokale situaties en zoekt met burgers, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, overheden en bedrijven naar concrete oplossingen. Hoe heroveren we onze directe leefomgeving nu systemen de regie overnemen? Hacking Habitat verzamelt in interactieve werksessies, Life Hack Marathons (LHM), menselijke feedback om toekomstige technologieën en menselijke behoeftes beter op elkaar af te stemmen.
- Het maatschappelijke belang van Hacking Habitat wordt onderstreept door samenwerking met o.a. de Nationale Ombudsman, Universiteit Utrecht en het Goethe Instituut. Met deze partijen delen we het besef dat steeds meer groepen mensen keihard tegen het geweld van systemen aanlopen. De groups of concern bestaan uit zowel "winnaars" als "verliezers" van de globalisering en breidt zich gestaag uit naar de middenklasse en de toekomstige "flexibele mens".
- Ontschotting van verschillende segmenten in de samenleving biedt dé garantie voor een grote variatie aan korte én lange termijn oplossingen. De vier Life Hack Marathons ter voorbereiding van Hacking Habitat bieden tal van DIY methodes, Life Hacks, die hen helpen probleemeigenaar te worden en samen met anderen nieuwe vangnetten te creëren voor een leefbare toekomst.
Wat gaat er gebeuren
Vragen aan Hacking Habitat, Art of Control
-
Met wie werk je samen?
Hacking Habitat werkt samen met vele partijen, waaronder de Nationale Ombudsman en de Universiteit Utrecht. Een terugkerend thema bij Hacking Habitat is de invloed van instituties op het individu. Instituties functioneren als een systeem waarin mensen zich gevangen kunnen voelen, maar door systemen te analyseren worden nieuwe wegen gevonden om ze in ons voordeel te laten werken. Dit is wat Hacking Habitat onder hacken verstaat. De samenwerking met de Nationale Ombudsman sluit daarom goed aan bij het thema van de manifestatie. Een ombudsfunctie beoogt het functioneren van instituties te aanschouwen vanuit de eindgebruiker om zo misstanden aan te kaarten en te corrigeren. De samenwerking met de Nationale Ombudsman biedt Hacking Habitat de kans om een divers netwerk aan te boren en geeft de Nationale Ombudsman de mogelijkheid om zich zichtbaar te profileren. Vanuit het denken over systemen in de samenleving is ook de samenwerking met Institutions for Open Societyes (IOS) van de UU ontstaan. De wetenschappelijke inzichten over de rol van instituties in de maatschappij vormen een belangrijke pijler, doorlopend zijn wetenschap en kunst met elkaar in dialoog bij Hacking Habitat, zowel in het voortraject als tijdens de uiteindelijke manifestatie.
-
Hoe ga je samenwerken?
De Nationale Ombudsman neemt voorafgaand aan de tentoonstelling deel in de Life Hack Marathons en levert daarbij ook eigen input. De vier Life Hack Marathons (LHM's) zijn een integraal onderdeel van Hacking Habitat en hebben tot doel de thema's van Hacking Habitat scherp op het netvlies te krijgen. De LHM's bestaan uit een publieke lezing en een werkatelier waarin kunstenaars, activisten, belanghebbenden en vertegenwoordigers van instellingen verder in discussie gaan over het thema. Dit is een effectieve manier om een divers netwerk van betrokken partners rond Hacking Habitat te vormen. Samen met IOS wordt de publicatie "Hacking Habitat. Art of Control" ontwikkeld, waarin IOS de regels van onze samenleving en de door ons ontwikkelde systemen onderzoekt en bevraagt, en kunstenaars voelbaar maken in welke tijd we ons bevinden en welke systemen ons in hun greep houden. De publicatie is geen catalogus, maar kan op zichzelf staan en biedt een inhoudelijke verdieping bij de tentoonstelling. De auteurs zijn deel van het netwerk van Hacking Habitat en komen terug bij LHM's en lezingen en presentaties tijdens de tentoonstelling.
-
Wat zijn de effecten van wat jullie hebben gedaan?
Hacking Habitat is een manifestatie die aansluit en soms een beetje vooruitloopt op de tijdsgeest. De impact ligt niet alleen in de bewustwording van actuele vraagstukken zoals de toenemende rol van internetgiganten als Facebook en Google in onze persoonlijke levenssfeer of de alsmaar heimelijker wordende acties van de overheid. Ook op praktisch vlak ontstaan er uit bijvoorbeeld de Life Hack Marathons, allerlei initiatieven die inspelen op de thema's die bij Hacking Habitat een rol spelen. De reportages van PAPA bieden nieuwe inzichten voor instituties en de projecten van medialab SETUP inspireren de deelnemers om met lifehacks te komen die zij zelf verder kunnen gaan ontwikkelen. Impact ontstaat behalve uit bedoelde en geplande functionaliteiten ook uit toeval, associatie en openbaring. Dat is wat de LHM's beoogden aan te moedigen.
-
Waaruit blijken deze effecten?
De impact die Hacking Habitat op het publiek heeft gehad is duidelijk naar voren gekomen in de publieksenquête. Vooral de omvang en totaalervaring van de tentoonstelling in de gevangenis hebben er toe geleid dat onze bezoekers zich meer bewust zijn van de rol van technologie in ons leven. Veel bezoekers gaven te kennen hier al wel een indruk van te hebben, maar door de tentoonstelling ervoeren zij voor het eerst de volle omvang van de systemen die vaak onzichtbaar invloed op ons leven uitoefenen. Sommigen gaven zelfs aan voortaan anders om te gaan met technologie in hun eigen leven. De bredere maatschappelijke impact van Hacking Habitat is moeilijk meetbaar, mede omdat het thema onderdeel is van de actualiteit. Juist daardoor wint de tentoonstelling ook aan betekenis, zo is ook uit de persaandacht op te maken.
-
Met wie heb je dit gedaan?
De deelname van de Nationale ombudsman aan de LHM's bood Hacking Habitat de mogelijkheid om van daaruit een eigen netwerk op te zetten. Dat resulteerde in een gevarieerde groep deelnemers waarvan een belangrijk deel ook op persoonlijke titel aanschoof. De gastsprekers die deels voortkwamen uit de samenwerking met de UU functioneerden als publiekstrekkers tijdens de openbare lezingenreeks, waardoor de nieuwsgierigheid voor de LHM's en Hacking Habitat verder werd aangewakkerd.
-
Wat is je opgevallen in de samenwerking; wat ging goed, wat kon beter?
Samenwerking met instituties kan tot vruchtbare resultaten leiden, maar net zo goed is ook duidelijk geworden dat je soms precies tegen die belemmeringen aanloopt die in Hacking Habitat centraal stonden. Instituties die te veel gevangen zitten in een structuur waar niet doorheen te breken is. Het contact met IOS voor de publicatie verliep goed, maar via de officiële kanalen iets proberen te bereiken bij de UU gaat een stuk moeizamer. Persoonlijke contacten met individuen binnen een organisatie kunnen het proces enorm vergemakkelijken. Bovendien hebben we gemerkt dat omstandigheden de samenwerking met een partner danig kunnen veranderen. De media-aandacht rond de aanstelling van een nieuwe kinderombudsman zorgde voor andere prioriteiten bij de Nationale ombudsman.
-
Wat is er volgens jou voor nodig om kunst en maatschappij samen in de toekomst nog meer impact te laten maken?
De samenwerking met maatschappelijke partners is altijd deels onderhevig aan het interne functioneren van die partners dat blijkt uit zowel de ervaringen met de UU als de Nationale ombudsman. Instituties moeten letterlijk en figuurlijk openstaan voor kunst om een vruchtbare samenwerking aan te kunnen gaan. Dit ligt deels natuurlijk aan de cultuur binnen dergelijke organisaties, waar de cultuurfondsen wellicht weinig invloed op hebben. Doordat Hacking Habitat over een belangrijk maatschappelijk thema ging was het wel eenvoudiger om anderen te prikkelen deel te nemen. Denk bijvoorbeeld ook aan de betrokkenheid van activisten en hackers bij het project.
-
Wat zijn jouw belangrijkste tips?
Door een open houding aan te nemen en een netwerk te vormen rondom het thema waar je mee wilt werken kun je meer inzichten verkrijgen en bovendien de impact vergroten. Dat betekent ook de verleiding weerstaan om het creatieve proces te veel naar jezelf toe te willen trekken.
Vertrouwen speelde in de Life Hack Marathons een belangrijke rol. Iedere deelnemers was zich bewust van de unieke inbreng die iedereen kon geven en stond daar ook voor open. Door na te denken over Lifehacks, praktische oplossingen voor herkenbare problemen, waren de LHM's zowel creatief als doelmatigheid en was er de potentie tot een vervolg.
-
19 augustus 2016Door ook buiten de gevangenis aanwezig te zijn met het kunstwerk Songs for Thomas Piketty van Dries Verhoeven wist Hacking Habitat de aandacht op zich te vestigen en tegelijkertijd een belangrijke vraag aan toevallige voorbijgangers te stellen: waar zijn de daklozen gebleven? Beleid is er op gericht om daklozen uit het zicht te houden. Je mag niet rondhangen in winkelzones, vensterbanken worden van nare spikes voorzien zodat je er niet kunt zitten en hagen worden gesnoeid zodat je er niet veilig meer achter kunt slapen, zo bleek uit een reportage van PAPA. Een kwestie van uit het oog uit het hart? De digitale bedelaars van Dries Verhoeven vragen het ons op plaatsen in de stad waar daklozen vroeger geregeld stonden. De replica-ghettoblasters leiden ook tot ergernis, waardoor een NS-medewerker er zelfs eentje besluit los te zagen. Met nog meer media-aandacht en maatschappelijke discussie tot gevolg.
-
19 augustus 2016Nieuwe contacten
Samenwerking met maatschappelijke partners kan leiden tot weer nieuwe contacten die de impact van de tentoonstelling vergroten. Zo leidde de...
Lees verderSamenwerking met maatschappelijke partners kan leiden tot weer nieuwe contacten die de impact van de tentoonstelling vergroten. Zo leidde de samenwerking met de Nationale ombudsman ertoe dat een afvaardiging van het College voor de Rechten van de Mens een bezoek bracht aan Hacking Habitat. Ook het partnerschap met IOS leidde tot een interessante rondleiding met een aansluitend diner in de gevangenis, waaraan onder andere Alexander Rinnooy Kan (UVA), Mark Bovens (WRR), José van Dijck (KNAW), Piet Hein Donner (Raad van State) en Maarten Feteris (Hoge Raad) deelnamen. Zo komt de boodschap van de tentoonstelling ook terecht bij belangrijke actoren in de maatschappij.
-
19 augustus 2016Deel je dromen
In samenwerking met Merlijn Twaalfhoven organiseerde Hacking Habitat de workshopreeks "Sharing Habitat". Deelnemers uit de cultuursector konden in...
Lees verderIn samenwerking met Merlijn Twaalfhoven organiseerde Hacking Habitat de workshopreeks "Sharing Habitat". Deelnemers uit de cultuursector konden in de gevangenis hun ervaringen delen over hoe zij hun dromen proberen te verwezenlijken. Zo versterkt ieder elkaars artistieke proces en kunnen lessen gedeeld worden.
Meer informatie: www.asharingacademy.net/nl/page/448/utrecht-sharing-habitat
-
19 augustus 2016Lessen bij de publicatie
Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over de vraag of de publicatie tweetalig zou worden uitgebracht. Dit vanwege budgettaire redenen. In...
Lees verderEr is lange tijd onduidelijkheid geweest over de vraag of de publicatie tweetalig zou worden uitgebracht. Dit vanwege budgettaire redenen. In overleg tussen bestuur en Ine Gevers is uiteindelijk, vrij laat, de knoop doorgehakt. De fysieke publicatie werd in het Engels uitgegeven en de Nederlandse versie alleen als digitaal pdf-bestand. Deze late beslissing had een verlegging van de deadline met ongeveer twee maanden tot gevolg.
Voor de vertaling is het bedrijf Bresser-Chapple ingehuurd. In het begin verliep de samenwerking stroef. Eindredacteur en projectmanager waren niet tevreden over de kwaliteit en insteek van de vertaling. Toen is er opnieuw afgestemd. Vervolgens verliep de samenwerking goed en is er een kwalitatief prima product afgeleverd, mede met inzet van een extern redacteur.
-
19 augustus 2016Ontwikkelen van de publicatie
De opzet van de publicatie en de samenwerking met IOS verliep goed. Artistiek directeur Ine Gevers had het concept goed voorbereid waardoor de...
Lees verderDe opzet van de publicatie en de samenwerking met IOS verliep goed. Artistiek directeur Ine Gevers had het concept goed voorbereid waardoor de totstandkoming soepel verliep. Gevers en project manager Dennis Kerckhoffs hebben al eerder met succes en plezier samen de publicatie "Ja Natuurlijk. How art saves the World" voor Stichting Niet Normaal gerealiseerd. Samen met de redactieraad werd verder nagedacht en gaandeweg waar nodig aanpassingen aangebracht (in o.a. format essays en aantallen).
Op basis van overleg met de redactie is in december 2014 een concrete lijst van potentiële auteurs opgesteld en samen met Ine Gevers een selectie gemaakt. Het merendeel van de auteurs reageerde enthousiast op de uitnodiging. Tevens is er een open call uitgegaan via de UU en UvA. Al gauw was de basis gelegd en kon er inhoudelijk verder worden gewerkt aan de hand van ingeleverde abstracts.
Deadlines werden over het algemeen gehaald. Auteurs kregen inhoudelijke feedback op hun bijdrages (abstract, eerste versie, etc.). Twee bijdragen uit de open call zijn meegenomen. Er is nog enige tijd onzekerheid geweest over de bijdrage van een enkeling, maar dit heeft het proces van de Engelse versie (en Nederlandse ebook) in feite niet noemenswaardig vertraagd of bemoeilijkt. Uiteindelijk hebben alle auteurs die hebben toegezegd een toonaangevende bijdrage geleverd.
-
19 augustus 2016Onrust in de media
De Nationale ombudsman heeft bij elke LHM constructief deelgenomen met twee medewerkers. Ook konden de 'reporters' van PAPA langskomen op het...
Lees verderDe Nationale ombudsman heeft bij elke LHM constructief deelgenomen met twee medewerkers. Ook konden de 'reporters' van PAPA langskomen op het kantoor. De samenwerking met de Nationale ombudsman is door Hacking Habitat dan ook als prettig ervaren. Toch verloopt ook niet alles vlekkeloos. Door de negatieve media die tijdens de samenwerking ontstond over de aanstelling van een nieuwe kinderombudsman veranderde de houding van de Nationale ombudsman en richtte de organisatie zich meer op de interne strubbelingen. Daardoor verslapte de aandacht voor de samenwerking met Hacking Habitat enigszins. Teleurstellend maar ook begrijpelijk.
-
19 augustus 2016Life Hack Marathons als beloften
Naast verdiepingsbijeenkomsten en werkateliers waren de Life Hack Marathons ook openbare zoektochten naar een manier om gedeelde kennis te...
Lees verderNaast verdiepingsbijeenkomsten en werkateliers waren de Life Hack Marathons ook openbare zoektochten naar een manier om gedeelde kennis te valoriseren. De opbouw van een Life Hack Marathon, voorbereidende fotosessies van PAPA bij betrokken instellingen, de openbare lezing als opmaat voor het thema, het drieluik kennismaking, analyse en werksessie, en kennisproductie waren daarop toegespitst. Het was bijzonder inspirerend om te zien hoe deelnemers die elkaar vooraf niet kenden en vaak in totaal verschillende leefwerelden verkeerden, de sessies intensief en betrokken beleefden. Met als resultaat een reeks speelse interventies voor maatschappelijke verandering.
Of de impact die verscholen zit in de initiële uitkomsten van de Life Hack Marathons blijvend is, zal deels afhangen van de deelnemers zelf, en deels van de faciliterende instellingen. De kunstmanifestatie Hacking Habitat geeft een vervolg aan de Life Hack Marathons met een open podium. In nauwe samenwerking met de Nationale Ombudsman zal worden bekeken welke life hacks zich lenen voor verdere uitwerking. Het digitaal aanbieden van veilige omgevingen zoals die van de Life Hack Marathons kan de geboorte inluiden van een nieuw soort manifestatie. Een manifestatie met een inclusief karakter, die de werelden van kunst, technologie en sociale verandering verbindt, technologie ziet als een democratisch te gebruiken instrument, en het bottom-up activisme van burgers omarmt en zichtbaar maakt.
-
19 augustus 2016Op pad met PAPA
Voorafgaand aan elke Life Hack Marathon ondernam Lino Hellings van Participating Artists’ Press Agency (PAPA) fotowandelingen bij instellingen en...
Lees verderVoorafgaand aan elke Life Hack Marathon ondernam Lino Hellings van Participating Artists’ Press Agency (PAPA) fotowandelingen bij instellingen en organisaties die met het thema te maken hadden. Deelnemers lopen door het betreffende gebouw en fotograferen wat hen opvalt. In de dagen na de wandeling kan ieder dagelijks twee foto's uploaden naar de website en voorzien van commentaar. Zo ontstonden fotoreportages met interessante en gevarieerde inzichten.
Zo schrijft Toine Bakermans bij zijn foto van een gouden modelschip in de vensterbank van het kantoor van ombudsman Reinier van Zutphen: "toen mijn oog erop viel zag ik het gelijk symbool staan voor de 'Gouden Hint' als oplossing tussen twee partijen. Een uitspraak van de ombudsman is namelijk niet bindend maar bijna altijd een gulden middenweg en zeker een verbetering."
De reportages van PAPA zullen een plaats krijgen in de tentoonstelling van Hacking Habitat, maar ze bieden onze partners ook inzichten. De deelnemers aan de fotografische wandeling zien dingen die voor anderen niet opvallen. Zeker voor de bezochte instanties, zoals de Nationale ombudsman, zijn die inzichten interessant: de gebruikers van een gebouw zijn vaak door gewenning blind geworden voor de impliciete boodschappen die in hun kantoor verborgen zitten. Zo viel het deelnemers aan de wandeling bij de Nationale ombudsman op dat er veel kunst te vinden was, maar dat de mooiste kunst toch wel bij de ombudsmannen en -vrouwen te vinden was en niet bij het personeel.
Meer informatie: http://www.papafinds.com/category/hacking-habitat-4/
-
19 augustus 2016LHM#3, spelletjesdag: Kaartspel Bycatch test hoever spelers gaan om te achterhalen in wiens hand de ‘verdachte persoon’ is verborgen. Bordspel Fort Europa geeft de speler inzicht in waar een migrant mee te maken krijgt tijdens de tocht naar Europa.Hacking Habitat
-
19 augustus 2016ONSbank inspireert lifehackers
Hacking Habitat nodigde voor Life Hack Marathon #2 Johan Wagenaar, kunstenaar en oprichter van Het Instituut uit. Tijdens het werkatelier besprak...
Lees verderHacking Habitat nodigde voor Life Hack Marathon #2 Johan Wagenaar, kunstenaar en oprichter van Het Instituut uit. Tijdens het werkatelier besprak hij met een aantal jongeren het concept ONSbank. Het betreft een gezamenlijk project van Het Instituut, de Rabobank en De Kandidatenmarkt. ONSbank maakt het mogelijk om jongeren hun schulden te laten aflossen door hun problemen aan te pakken, hun eigen kwaliteiten te versterken en hen te helpen bij het vinden van een baan.
Hierdoor geïnspireerd werden door de deelnemers life hacks geformuleerd, zoals bijvoorbeeld weekendborrels bij een voedselbank. Met sponsoring door bedrijven kunnen deze dienen als banenmarkt voor cliënten van de voedselbank. Ook kwam het concept ‘Schuldbuddy’ naar voren. Een Schuldbuddy kan iemand zonder bestaanszekerheid financieel ondersteunen, maar gever en ontvanger kunnen elkaar ook mentaal verrijken. Door mee te doen aan een lokale diensteneconomie kan men ‘echte’ schulden aflossen. ‘Bedankaltaren’, fysieke plekken binnen instellingen waar cliënten een bedankje achterlaten, kunnen de anonieme ambtenaar en geholpen cliënt bevestigen in hun mens-zijn.
-
19 augustus 2016Aan de Life Hack Marathons doet een bont gezelschap mee. Door de vrije uitwisseling van gedachten komen inventieve ideeën tot stand. Op uitnodiging van medialab SETUP heeft programmeur en mediakunstenaar Tanne van Bree voor LHM #2, over het thema schuld, een digitale mash-up gemaakt. Haar consumentensite Debt Converter laat zien welk kunstwerk qua verkoopprijs overeenkomt met jouw private schuld. Volgens Van Bree wordt schuld hierdoor getransformeerd tot een tastbaar en aantrekkelijk object. Zonder de technische inbreng van SETUP hadden we nooit overal internet, bewegend beeld en een technische samenvatting [digital mash-up] van de LHM’s gehad. De samenwerking met alle betrokkenen is informeel maar zeker. Zonder contracten weten we – in vertrouwen, ook een soort van hack – wat we aan elkaar hadden.
-
19 augustus 2016Op 9 april 2015 spreekt Saskia Sassen in TivoliVredenburg over onzichtbaarheid. Zij zal meeschrijven aan de publicatie en geeft hier de aftrap voor de eerste Life Hack Marathon. Zij sprak ook op een besloten seminar voor het Centre for Humanities. De uitnodiging aan haar was geheel de onze, maar als zo’n spreker langs komt ‘deel’ je die graag. Dat ‘delen’ van buitenlandse gasten is een van de taakstellingen van ‘Residenties in Utrecht’, waar we na de komst van Saskia Sassen een samenwerking mee aangingen.Hacking Habitat
-
19 augustus 2016Deelname Nationale Ombudsman aan Hacking Habitat
Hacking Habitat werkt samen met de Nationale ombudsman. Dat biedt Hacking Habitat de kans om inzicht te krijgen in de werking van maatschappelijke...
Lees verderHacking Habitat werkt samen met de Nationale ombudsman. Dat biedt Hacking Habitat de kans om inzicht te krijgen in de werking van maatschappelijke instituties en een netwerk aan te boren van mensen die tegen de randen van het systeem aan botsen. De Nationale ombudsman staat op die momenten immers klaar om hen te ondersteunen en te kijken hoe het systeem verbeterd kan worden.
Een samenwerking gaat echter in twee richtingen. Voor de Nationale ombudsman draagt de deelname aan Hacking Habitat bij aan "het streven om relevant, zichtbaar, betrokken, toegankelijk en laagdrempelig te zijn." Door aan culturele evenementen deel te nemen wordt een nieuwe vorm van contact met de leefwereld van burgers gezocht: "hierdoor kunnen we de inzichten opgedaan tijdens de klachtbehandeling wijder verspreiden en meer betrokken zijn bij maatschappelijke vraagstukken."
Meer informatie op: www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2014/deelname-aan-project-hacking-habitat