Op 14 december wordt voor het eerst de Impact Award uitgereikt. Wie wint heeft op inspirerende wijze de samenwerking tussen een kunstenaar en een organisatie vormgegeven en hiermee impact gemaakt op een maatschappelijk vraagstuk. Initiatiefnemer Tabo Goudswaard vertelt waarom hij vindt dat niet-kunstenaars een kunstprijs verdienen: “De waarde van artistieke processen wordt in het maatschappelijk werkveld te weinig benut. Goede maatschappelijke inbedding is meer dan de helft van het werk, een vak apart ”
Waarom wordt de Impact Award uitgereikt?
We willen potentiële bemiddelaars, impactproducenten zoals we ze noemen, inspireren om kunstenaars en organisaties met elkaar te verbinden. In mijn optiek is dat een nieuw vakgebied waar veel behoefte aan is, maar waarvan we nog niet precies weten hoe we erin te werk moeten gaan. De Impact Award moet het bewustzijn over het belang daarvan aanwakkeren. We willen van de pioniers leren hoe zij dat doen en hen natuurlijk belonen voor het goede werk dat zij al gedaan hebben.
Hoe is het idee voor de Impact Award ontstaan?
Daarvoor moeten we eigenlijk terug naar mijn studententijd. Op de Rietveld Academie leerde ik te produceren voor The White Cube, de witte muren van de galerie of het museum. Ik voelde echter sterk de behoefte om me met mijn werk te richten op het alledaagse en op maatschappelijke vraagstukken. Maar zie je als kunstenaar maar eens te verhouden tot de krachten en regels die bijvoorbeeld in het bedrijfsleven gelden. De kunstwereld en het maatschappelijk werkveld werken anders en spreken elkaars taal niet. Ik ontdekte dat je bemiddelaars nodig hebt om deze twee werelden op productieve wijze aan elkaar te koppelen. Ik zie The Art of Impact als een aanjager van een nieuwe kunstbeweging die zich richt op maatschappelijke waarde, en de Impact Award als de beloning voor degenen die op inspirerende wijze de brug slaan: de impactproducenten.
Vertel eens wat meer over de naam ‘impactproducent’.
De term wordt de laatste tijd veel gebruikt in de documentaire- en filmindustrie. We hebben voor dit woord gekozen omdat de verbinders een soort producers zijn, doeners die ambachtelijk maatwerk moeten leveren. Zij zorgen dat het werk van de kunstenaar werkelijk impact heeft op de samenleving. Het woord producer is herkenbaar als een functie, iets waarvoor je iemand als verantwoordelijke kunt aanstellen.
Waarom is deze prijs specifiek voor niet-kunstenaars?
Omdat ik heb gemerkt dat impactproducenten echt een meerwaarde hebben. Bij een kunstproject gaat meer dan de helft van de tijd zitten in het goed laten verlopen van de samenwerking. Een goede impactproducent creëert artistieke vrijheid in de organisatie, maakt ruimte voor het agendaloze perspectief van de kunstenaar en schept de juiste verwachtingen bij beide partijen. Het is iemand die mensen met zeggenschap binnen de organisatie betrekt zodat het werk van de kunstenaar werkelijk tot verandering leidt, een soort lobbyist. Daar word je op de kunstacademie niet voor opgeleid, integendeel. Het is echt een ander vak.
Wat kunnen kunstenaars betekenen voor maatschappelijke vraagstukken?
Je ziet veel oude systemen vastlopen. De kwaliteiten die je als kunstenaar hebt zijn heel waardevol in het maatschappelijk proces: jezelf ter discussie stellen, buiten je comfortzone gaan, een nieuwe manier van kijken voorstellen of een mogelijke toekomst ervaarbaar maken. Als kunstenaars daarin een meer fundamentele rol krijgen, kunnen we volgens mij een mooiere samenleving voor iedereen creëren.
Ben of ken jij een impactproducent? Geef je hier op.