Alle
inzichten & ervaringen

die tot nu toe gedeeld zijn

 • succes

  Kunst en Cultuur in Beweging

  Opening tentoonstelling FACE TIME 14 september 2017 NS Station Amsterdam Amstel
  H.J. Kamerbeek
 • succes

  Kunst en Cultuur in Beweging

 • les

  Community Building ABCD

  Het alledaagse van Community Building

  Community Building is een proces van kleine alledaagse stappen, daarmee heeft de impact ook de snelheid van de kleine stappen. Daarom is het soms...

  Lees verder

  Community Building is een proces van kleine alledaagse stappen, daarmee heeft de impact ook de snelheid van de kleine stappen. Daarom is het soms moeilijk om je vinger op de verandering door community building te leggen. 

  Verder is de kunst om door het alledaagse van community building heen te kijken. Ontmoetingen tussen mensen klinken heel normaal en alledaags, maar als deze ontmoetingen tot stand zijn gekomen door een klein duwtje van community builders, dan kunnen verassende ontmoetingen uitgroeien tot relaties en doorgroeien naar vriendschap. Dat is bijzonder!

 • succes

  Ondertussen

 • succes

  Ondertussen

 • succes

  Het Gevangenis Project

  Gevangenis Monologen groot succes.

  Zaterdag 18 november werd de (voorlopig) laatste Gevangenis Monologen gespeeld in een uitverkochte Koepelgevangenis in Haarlem. Daarmee kwam een...

  Lees verder

  Zaterdag 18 november werd de (voorlopig) laatste Gevangenis Monologen gespeeld in een uitverkochte Koepelgevangenis in Haarlem. Daarmee kwam een einde aan een zeer succesvolle tournee langs leegstaande gevangenissen door heel Nederland. Alle 25 voorstellingen waren uitverkocht. Ruim 6500 mensen zagen de voorstelling, die een inkijk biedt in het leven van gedetineerden (en bewaarders), hun verhalen en worsteling met vaderschap, vergeving, en het vinden van een nieuwe toekomst. Publiek en pers was razend enthousiast. We hebben de gesloten wereld van detentie weten open te breken. Onder de bezoekers waren familieleden van gedetineerden, rechters, bewaarders, gevangenisdirecteuren, reclasseringsambtenaren en vele, vele anderen. We hebben de indruk dat de voorstelling ook bij de mensen in het veld goed is aangeslagen en ze aan het denken heeft gezet. We hopen op een vervolg. 

 • succes

  Het Gevangenis Project

  Ontroerende slotscène uit de Gevangenis Monologen. Acteurs Kenneth Herdigein en Poal Cairo zijn de gedetineerden Gerard en Wesley.
  Jean van Lingen
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Leren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl...Lees verderLeren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl dat in de medische praktijk aan de orde van de dag is.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Hans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst...Lees verderHans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst samen en ontstaat een kunstwerk waar alle wetenschappen de handen ineen slaan.''
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Masterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus,...Lees verderMasterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus, handen en herinnering kijkt, je meer ziet.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  ''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in...Lees verder''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in de masterclasses geleerd.'' AIOS Stefanie van den Boch
  Rob Johannesma
 • succes

  De Liedjeskast

  Indaling De Liedjeskast

  De lancering van De Liedjeskast vond plaats in Theater Bellevue en Theatercafé De Smoeshaan in Amsterdam op 15 mei 2017 in het bijzijn van Tweede...

  Lees verder

  De lancering van De Liedjeskast vond plaats in Theater Bellevue en Theatercafé De Smoeshaan in Amsterdam op 15 mei 2017 in het bijzijn van Tweede kamervoorzitter Khadija Arib en voormalig Tweede kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

  In de aanloop hiernaar toe is een Facebookcampagne gestart. Die liep door tot medio juli en bleek bijzonder succesvol. Een campagne die met 15 posts 1.154.076 weergaven op Facebook had. Daarmee wordt duidelijk dat de doelgroep die zo moeilijk te vinden is via Facebook op de een of andere manier bereikt kan worden. De campagne scoorde ver bovengemiddeld ten opzichte van andere facebookcampagnes. Dit is gemeld aan het ministerie van OCW, die samen met de ministeries van SZW en VWS verantwoordelijk is voor het Aanvalsplan Laaggeletterdheid. Daar wordt weinig interesse getoond, terwijl middelen verstrekt worden voor experimenten om de doelgroep te bereiken.

  Er zijn persberichten uitgegaan naar de geschreven media (o.a. via het ANP) en naar andere mediabronnen, zoals radio en televisie. Voor de radio en de televisie is externe capaciteit ingehuurd.

  Zo waren er items bij Volgspot op Radio 1 en bij de Taalstaat van Frits Spits. Op Radio 1 L1 worden met regelmatig liedjes van De Liedjeskast gedraaid. Aan ieder radiostation van regionale omroepen zijn vijf cd’s aangeboden als album van de dag. De Telegraaf maakte een item met Frans Duijts voor het online kanaal. De Limburger besteedde aandacht aan De Liedjeskast evenals o.a. de Gooi en Eemlander. Op talloze sites is het persbericht verschenen.

  In de Week van de Alfabetisering begin september blazen we de campagne weer nieuw leven in. Met de Koninklijke Bibliotheek is afgesproken dat zij bibliotheken informeren wat voor activiteiten ze rond De Liedjeskast kunnen uitvoeren en zij ontwikkelt daar eigen communicatiemateriaal bij. Met Bibliotheek aan den IJssel (Capelle a/d IJssel en Krimpen aan den IJssel) en met Bibliotheek Arnhem zijn afspraken gemaakt over diverse activiteiten. Op 4 september doet Frans Duijts een verrassingsoptreden tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering in Zopetermeer. Het nummer van Frans Duijts wordt de week daarvoor als single uitgebracht. Regionale omroepen gaan aandacht besteden aan De Liedjeskast en dat gebeurt ook op de radio. Zo zal iedere dag in die week een nummer gedraaid worden tijdens het programma Volgspot. Ook Lions Nederland heeft op haar site een document geplaatst over wat Lions clubs aan activiteiten rond De Liedjeskast kunnen doen.

  Op Twitter verschenen al de eerste video's van meezingactiviteiten door statushouders en vrouwen bij ABC leer mee in Den Bosch.

  De belangstelling voor het programma is groot, ook vanuit het basisonderwijs en door organisaties die Nederlands als tweede taal aanbieden. De ervaring leert dat het enige tijd duurt voordat programma's op Oefenen.nl breed en goed bekend zijn.