Alle
inzichten & ervaringen

die tot nu toe gedeeld zijn

 • les

  Academie voor Beeldvorming

  Aanvraagprocedures en afstemmingen met partners kosten tijd! Het duurt soms wel vier maanden voor een externe partij beslissing neemt.

 • succes

  Academie voor Beeldvorming

  Welzijn Divers verbindt zich aan de Academie! De werkwijze levert hen instrumenten om geficeerde beeldvorming in buurten open te breken. 'Dit gaat...Lees verderWelzijn Divers verbindt zich aan de Academie! De werkwijze levert hen instrumenten om geficeerde beeldvorming in buurten open te breken. 'Dit gaat veel verder dan "Kunst in de Wijk".' De stichting onderzoekt hoe blijvend in deze band te investeren.
 • succes

  All Future Memories

  Samenwerken

  Samenwerken is soms even complex als iets op eigen houtje organiseren maar levert gegarandeerd meer inhoudelijke inzichten en verbreedt de horizon...

  Lees verder

  Samenwerken is soms even complex als iets op eigen houtje organiseren maar levert gegarandeerd meer inhoudelijke inzichten en verbreedt de horizon van een insteek/thematiek. Daarnaast vergroot samenwerken kansen, zowel financieel als praktisch en op het vlak van netwerk. Daarbij is het belangrijk dat er niet gedacht wordt vanuit concurrentie en een ieder die naast elkaar werkt, maar juist door toe te voegen aan elkaars project kan er een tandem-effect ontstaan: dat is state of mind die belangrijk is voor de cultuursector.
  Neem daarbij de tijd, want samenwerken vraagt meer tijd. Als er de tijd is om een relatie goed op te bouwen dan kan er iets moois ontstaan, maar overhaast niets, want ook dat hebben we geleerd: daarmee doe je een ieder te kort.

 • succes

  All Future Memories

  Tijd & Ruimte

  Creëer nog voor dat een project/initiatief al concreet is geformuleerd, de tijd/ruimte om met potentiële samenwerkingspartners kennis en...

  Lees verder

  Creëer nog voor dat een project/initiatief al concreet is geformuleerd, de tijd/ruimte om met potentiële samenwerkingspartners kennis en ervaringen uit te wisselen en schroom niet om daar ook beoogd publiek bij te betrekken. Ervaring leert dat het gezamenlijk werken aan een bouwplaat al in een zeer pril stadium, commitment genegeerd en inhoudelijk rijke en relevante inzichten oplevert die positieve invloed hebben op het verdere verloop van het project.

 • les

  Engaged Art Fair

  Mensen

  De personele bezetting tijdens de beurs zelf ging mis. Er is onvoldoende rekening gehouden met de ruimtelijke complexiteit van een gebouw als De...

  Lees verder

  De personele bezetting tijdens de beurs zelf ging mis. Er is onvoldoende rekening gehouden met de ruimtelijke complexiteit van een gebouw als De Balie. Uiteindelijk werd er in vier verschillende ruimtes werk getoond. Hierdoor kon niet steeds in iedere ruimte een 'kunstverkoper' aanwezig zijn. Daarnaast zorgde de volle programmering tijdens de beurs met diners, een avondprogramma, screenings en workshops etc. voor een te grote druk op de ingecalculeerde personele bezetting. Dit is een belangrijk verbeterpunt voor een volgende editie.

 • succes

  Engaged Art Fair

  Sinterklaas wie kent hem niet? Onze grootste les: plan nooit een cultureel evenement in het sinterklaasweekend...

 • les

  Engaged Art Fair

  De positieve reacties op de beurs leren ons dat we niet iets anders, maar hetzelfde net iets scherper en met iets meer mensen moeten doen.

 • les

  Engaged Art Fair

  Tijdens de beurs werd duidelijk dat kunstenaars het verhaal achter hun werk en het doel dat ze ermee willen bereiken niet vaak en duidelijk genoeg...Lees verderTijdens de beurs werd duidelijk dat kunstenaars het verhaal achter hun werk en het doel dat ze ermee willen bereiken niet vaak en duidelijk genoeg kunnen vertellen. Les: aanwezigheid, aanwezigheid, aanwezigheid.
  Daniela Paes Leão
 • succes

  Engaged Art Fair

  10.000 euro onttrokken aan de markt voor geengageerde kunst.

 • succes

  Engaged Art Fair

  Het heruitgeven van 'Proposition for Reclaiming a Space' van Bik Van der Pol uit 1997 voor de EAF in 2016 en de positieve reacties die het opriep,...Lees verderHet heruitgeven van 'Proposition for Reclaiming a Space' van Bik Van der Pol uit 1997 voor de EAF in 2016 en de positieve reacties die het opriep, laten zien dat ook geëngageerde kunst een tijdloos verzamelbaar karakter kan hebben.
  Daniela Paes Leão
 • succes

  Engaged Art Fair

  Geld

  In eerste instantie reageerden zeker niet alle kunstenaars positief op onze uitnodiging om mee te doen met de Engaged Art Fair. Zowel het woord...

  Lees verder

  In eerste instantie reageerden zeker niet alle kunstenaars positief op onze uitnodiging om mee te doen met de Engaged Art Fair. Zowel het woord 'engaged' als het woord 'fair' riep de nodig wrevel op. Natuurlijk, dat was ook precies het pijnpunt waarom we deze beurs in de eerste plaats wilden organiseren. Na verkennende gesprekken was het de meeste kunstenaars wel duidelijk dat dit niet een verkoopbeurs zoals alle andere zou worden. Ook realiseren de meeste kunstenaars dat er iets drastisch moet gebeuren op het gebied van de financiering van geëngageerde kunst en dat een deel van het noodzakelijke budget uit een andere, nieuwe hoek zal moeten komen. Met alle kunstenaars zijn voorafgaand aan de beurs individuele zeer interessante inhoudelijke gesprekken gevoerd over hoe hun werk, of een deel van hun werk, verkoopbaar zou kunnen zijn, dan wel zou kunnen leiden tot een 'transactie'. Hier is dus sprake van een vruchtbare bodem en een vervolg.

 • succes

  Impact Society

  Updates op onze blog

  Op 19 december 2016 vond de afsluitende bijeenkomst van Art of Impact plaats in het Compagnietheater. Hier heb ik aangekondigd dat ik een club wil...

  Lees verder

  Op 19 december 2016 vond de afsluitende bijeenkomst van Art of Impact plaats in het Compagnietheater. Hier heb ik aangekondigd dat ik een club wil oprichten waar kunstenaars die met hun werk impact maken in de samenleving krachten kunnen bundelen. The Art of Impact steunt dit plan met hun laatste bijdrage, vlak voordat dit opmerkelijke tijdelijke programma sluit.

  Na verschillende leerzame en enthusiaste bijeenkomsten met kunstenaars & andere experts, hebben we besloten om een blog te beginnen waarin we dilemma’s en voortgang kunnen voorleggen over deze club. Zo wordt het proces inzichtelijk en kunnen we het advies van iedereen die meedenkt met anderen delen.

  Je vind website hier: www.hetverschilblog.wordpress.com

  Denk je mee?

   

  Groet!

  Merlijn Twaalfhoven