Alle
inzichten & ervaringen

die tot nu toe gedeeld zijn

 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Leren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl...Lees verderLeren samenwerken. Verbaasd stelden de deelnemers aan de masterclasses vast dat tijdens hun opleiding eigenlijk nooit samen iets maken, terwijl dat in de medische praktijk aan de orde van de dag is.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Hans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst...Lees verderHans Aarsman: "Daar waar het stellen van diagnoses zoals artsen gewend zijn, samenkomt met vrijere observatie, daar komen werkelijkheid en kunst samen en ontstaat een kunstwerk waar alle wetenschappen de handen ineen slaan.''
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Masterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus,...Lees verderMasterclass met Jan Rothuizen. Studenten vinden het een eye opener te merken dat als je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, neus, handen en herinnering kijkt, je meer ziet.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  ''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in...Lees verder''Uitzoomen en intuïtie maak je door ervaring. Maar protocol staat daar lijnrecht tegenover. Daar ruimte in vinden heb ik van de kunstenaars in de masterclasses geleerd.'' AIOS Stefanie van den Boch
  Rob Johannesma
 • succes

  De Liedjeskast

  Indaling De Liedjeskast

  De lancering van De Liedjeskast vond plaats in Theater Bellevue en Theatercafé De Smoeshaan in Amsterdam op 15 mei 2017 in het bijzijn van Tweede...

  Lees verder

  De lancering van De Liedjeskast vond plaats in Theater Bellevue en Theatercafé De Smoeshaan in Amsterdam op 15 mei 2017 in het bijzijn van Tweede kamervoorzitter Khadija Arib en voormalig Tweede kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

  In de aanloop hiernaar toe is een Facebookcampagne gestart. Die liep door tot medio juli en bleek bijzonder succesvol. Een campagne die met 15 posts 1.154.076 weergaven op Facebook had. Daarmee wordt duidelijk dat de doelgroep die zo moeilijk te vinden is via Facebook op de een of andere manier bereikt kan worden. De campagne scoorde ver bovengemiddeld ten opzichte van andere facebookcampagnes. Dit is gemeld aan het ministerie van OCW, die samen met de ministeries van SZW en VWS verantwoordelijk is voor het Aanvalsplan Laaggeletterdheid. Daar wordt weinig interesse getoond, terwijl middelen verstrekt worden voor experimenten om de doelgroep te bereiken.

  Er zijn persberichten uitgegaan naar de geschreven media (o.a. via het ANP) en naar andere mediabronnen, zoals radio en televisie. Voor de radio en de televisie is externe capaciteit ingehuurd.

  Zo waren er items bij Volgspot op Radio 1 en bij de Taalstaat van Frits Spits. Op Radio 1 L1 worden met regelmatig liedjes van De Liedjeskast gedraaid. Aan ieder radiostation van regionale omroepen zijn vijf cd’s aangeboden als album van de dag. De Telegraaf maakte een item met Frans Duijts voor het online kanaal. De Limburger besteedde aandacht aan De Liedjeskast evenals o.a. de Gooi en Eemlander. Op talloze sites is het persbericht verschenen.

  In de Week van de Alfabetisering begin september blazen we de campagne weer nieuw leven in. Met de Koninklijke Bibliotheek is afgesproken dat zij bibliotheken informeren wat voor activiteiten ze rond De Liedjeskast kunnen uitvoeren en zij ontwikkelt daar eigen communicatiemateriaal bij. Met Bibliotheek aan den IJssel (Capelle a/d IJssel en Krimpen aan den IJssel) en met Bibliotheek Arnhem zijn afspraken gemaakt over diverse activiteiten. Op 4 september doet Frans Duijts een verrassingsoptreden tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering in Zopetermeer. Het nummer van Frans Duijts wordt de week daarvoor als single uitgebracht. Regionale omroepen gaan aandacht besteden aan De Liedjeskast en dat gebeurt ook op de radio. Zo zal iedere dag in die week een nummer gedraaid worden tijdens het programma Volgspot. Ook Lions Nederland heeft op haar site een document geplaatst over wat Lions clubs aan activiteiten rond De Liedjeskast kunnen doen.

  Op Twitter verschenen al de eerste video's van meezingactiviteiten door statushouders en vrouwen bij ABC leer mee in Den Bosch.

  De belangstelling voor het programma is groot, ook vanuit het basisonderwijs en door organisaties die Nederlands als tweede taal aanbieden. De ervaring leert dat het enige tijd duurt voordat programma's op Oefenen.nl breed en goed bekend zijn.

 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Bezoekers worden deel van de ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de...Lees verderBezoekers worden deel van de ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft gemaakt.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Deel van de ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft...Lees verderDeel van de ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft gemaakt. Deze aanwinst voor de kunstcollecties van ziekenhuis en universiteit, is een geweldige bijvangst!
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Detail van ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft...Lees verderDetail van ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft gemaakt. Wat we gedaan en geleerd hebben voegt zich moeiteloos in de architectuur en beleving van het ziekenhuis.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Ruimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft gemaakt. Een...Lees verderRuimtelijke installatie in de centrale gang van het Radboudumc die Rob Johannesma van zijn fotoserie van de masterclasses heeft gemaakt. Een geweldige aanwinst voor de collecties van ziekenhuis en universiteit die de komende jaren telkens weer in een andere setting en context getoond zal worden.
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Tijdens de evaluatie/ toekomstverkenning op 20 januari 2017 vertellen ouddeelnemers van de masterclasses aan in de installatie die Rob Johannesma...Lees verderTijdens de evaluatie/ toekomstverkenning op 20 januari 2017 vertellen ouddeelnemers van de masterclasses aan in de installatie die Rob Johannesma van zijn fotoserie van heeft gemaakt, wat ze geleerd hebben
  Rob Johannesma
 • succes

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Met de masterclasses liep ook steeds een groepje opleiders mee. Een van hen zei over de meerwaarde van onze aanpak:“Voor mij ontstaat ook een...Lees verderMet de masterclasses liep ook steeds een groepje opleiders mee. Een van hen zei over de meerwaarde van onze aanpak:“Voor mij ontstaat ook een andere flow met de studenten. Een flow waar je anders niet aan toe komt. Een goed gesprek met elkaar voeren. Waarbij dingen naar boven komen die normaal niet boven komen. Normaal is het gewoon werken en je bek houden.''
  Rob Johannesma
 • les

  De kunst van kijken en zien voor de medische professie

  Een AIOS die deelnam aan masterclasses over haar ervaringen: “Inspiratie, voldoening, relativering. Hoe zorgen we goed voor onze patiënten,...Lees verderEen AIOS die deelnam aan masterclasses over haar ervaringen: “Inspiratie, voldoening, relativering. Hoe zorgen we goed voor onze patiënten, voor elkaar en voor onszelf. Dat heb ik van de kunstenaars in de masterclasses geleerd.''
  Rob Johannesma