The Art of Impact brengt 4 inspirerende en impactvolle projecten in beeld. Aflevering 4 staat nu online.
Bekijk de video's
 • succes

  Kinderen ontwerpen een betere wereld met nieuwe technologie

  We hebben samen gewerkt met de Gemeente Amsterdam en dan specifiek met het team van afvalketenoptimalisatie. Samen hebben we de Designathon School...Lees verderWe hebben samen gewerkt met de Gemeente Amsterdam en dan specifiek met het team van afvalketenoptimalisatie. Samen hebben we de Designathon School Challenge- Afval Scheiden op School georganiseerd. De doelstelling is om meer scholen aan te zetten tot afvalscheiden en recyclen op school. De plannen zijn uiteraard door de kinderen bedacht.
 • succes

  The Measure of our Traveling Feet

  Samenwerking "The Measure of our Traveling Feet"

  De samenwerking met de kunstenaars die in het kader van "The Measure of our Traveling Feet" nieuw werk ontwikkelden, was in verschillende...

  Lees verder

  De samenwerking met de kunstenaars die in het kader van "The Measure of our Traveling Feet" nieuw werk ontwikkelden, was in verschillende opzichten uiterst leerzaam en inspirerend. Paulien Oltheten (1982, NL), Wouter Osterholt (NL, 1979) & Ingrid Hapke (KE, 1978), Tudor Bratu (1977, RO/NL) en Zsófia Szemző (1982, HU) reageerden allen op een eigen manier op de vragen die in ons onderzoek centraal stonden, en de discussies met hen hebben het tentoonstellingsconcept verrijkt en verdiept. Het werk van deze kunstenaars was gedurende ons onderzoek een belangrijk referentiepunt omdat ze uiteenlopende strategieën hanteren om het migratievraagstuk te onderzoeken en inzichtelijk te maken. We hebben met deze kunstenaars dan ook in een vroeg stadium gesproken om te zien hoe we in een tijd die wordt gekenmerkt door migratie onze zoektocht naar verbintenis binnen het tentoonstellingsmedium kunnen realiseren. Het kritisch en beeldend vermogen van deze kunstenaars was essentieel in de ontwikkeling van het tentoonstellingsconcept en de realisatie ervan. Met veel plezier kijken we terug op deze samenwerking, die we in de toekomst op dezelfde manier zouden invullen.

  Een belangrijke les die we hebben geleerd met betrekking tot de samenwerking met partners, is dat het goed is met hen eveneens vanaf het begin in gesprek te gaan. Met Stichting De Vrolijkheid, educatiemedewerker Ilse van Lieshout en Zsófia Szemző hebben we een educatieprogramma ontwikkeld met als doel om aan de hand van de werken in "The Measure of our Traveling Feet" te praten over (grote en complexe) thema’s als “migratie”, “thuis” en “identiteit”. Bijzonder aan dit programma was dat leerlingen van het United World College, twee reguliere middelbare scholen uit Maastricht en jongeren uit de asielzoekerscentra in Maastricht en Heerlen in één groep samen werden gebracht. De ontwikkeling van het educatieprogramma startte echter pas na ons onderzoek, terwijl het interessant zou zijn om ideeën hierover al gedurende het onderzoek te formuleren. Dit zou kunnen leiden tot (nog) betere integratie van educatie binnen het project.

   

   

   

   

   

 • succes

  Voordekunst kiest

  1 jaar voordekunst kiest!

  "Via voordekunst kiest lichtten we het afgelopen jaar iedere maand een verschillende discipline uit, en kozen we binnen deze discipline één...

  Lees verder

  "Via voordekunst kiest lichtten we het afgelopen jaar iedere maand een verschillende discipline uit, en kozen we binnen deze discipline één project dat we extra onder de aandacht brachten bij ons netwerk van vrienden, donateurs en partners." – Roy Cremers, directeur voordekunst 

  Om het resultaat van deze crowdfundingcampagnes niet ongemerkt voorbij te laten gaan, zetten we deze mooie projecten graag nog even voor je in de spotlight.

  'Oude Liefde, Jonge Harten' - Jesse de Vries
  Oude Liefde, Jonge Harten is het project van programmamaker Jesse de Vries. In samenwerking met de VPRO en 3LAB maakte hij een tweedelige serie over vroegere liefde, waarin verhalen van senioren over romantiek en het vinden van ware liefde worden verbeeld door jonge kunstenaars. De eerste aflevering vind je hier

  Jesse: "Wat ben ik enorm geraakt en verrast door alle lieve berichten naar aanleiding van de eerste aflevering. Bijna 16.000 mensen hebben de aflevering al gezien (OMG!) en dit aantal blijft nog altijd rustig stijgen. BI-ZAR."

  'Made of China'- Olya Oleinic
  Ter voorbereiding van haar tentoonstelling 'Made of China' in fotografiemuseum Foam, deed fotografe Olya Eleinic onderzoek naar de Chinese consumptiemaatschappij. Voor het onderzoek rondde Olya deze succesvolle crowdfundingcampagne af. De uitkomsten van het onderzoek vormden de basis voor de tentoonstelling die afgelopen najaar in Foam 3h, een ruimte voor jong talent en vernieuwende fotografie, werd getoond. 

  "Voor iedereen die nog niet eerder met Olya's werk in aanraking kwam: laat je door haar lieve, elvenachtige gezichtje niet van de wijs brengen - verwacht surrealistische beelden die je een gevoel geven dat ergens tussen bewondering en ongemak zit." – Channa Brunt, i-D Nederland. Lees het interview met i-D. 

  'De Ilias'- Jan Hulst & Kasper Tarenskeen
  Theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen maakten speciaal voor Oerol 2016 de locatievoorstelling 'De Ilias', een coming-of-age drama naar het beroemde boek van Homerus. De voorstelling vond plaats op een uitgestrekte crossbaan van Terschelling, die speciaal voor de voorstelling veranderde in een mythisch slagveld. Voor dit decor (incl. tank!) crowdfundde de theatermakers in april. 

  De voorstelling ontving goede recensies. Zo schreef NRC Next: "De meest geslaagde bewerking van een klassieke tekst komt op naam van Toneelgroep Oostpool, die De Ilias vakkundig sloopt en weer opbouwt als een eigentijdse blik op geavanceerde oorlogsvoering."  

  'Encyclopedie (m/v)'- Joyce de Vries
  Fotograaf Joyce de Vries over haar fotoboek Encyclopedie (m/v): "Ik heb het boek nog niet fysiek in mijn handen gehad, maar ik ben wel bij het drukproces geweest, dat absoluut geweldig was om te zien! Het boek staat al in de catalogus van de uitgever en je kunt het al kopen. Ik heb echt het gevoel alsof dit een hele goede start is voor mijn carrière als fotograaf en kunstenaar en ik ben alle donateurs en voordekunst ontzettend dankbaar. Reserveer het fotoboek over de verschillen tussen mannen en vrouwen hier.

  Dit was nog maar een greep uit alle voordekunst kiest-projecten van het afgelopen jaar. Benieuwd naar de rest? Klik dan hier voor de overzichtspagina.

 • succes

  Kinderen ontwerpen een betere wereld met nieuwe technologie

  Interview met expert panel lid na de Global Children's Designathon.
  Ger Baron is chief technology officer (CTO) van Gemeente Amsterdam, hij laat...
  Lees verderInterview met expert panel lid na de Global Children's Designathon.
  Ger Baron is chief technology officer (CTO) van Gemeente Amsterdam, hij laat zich uit over de bijdragen van de kinderen tijdens de designathon in het Nemo.
 • succes

  Radicaal Schrijven

  Leerlingen uit 4/5 HAVO/VWO van het Avicenna College te Rotterdam aan het werk tijdens Abdelkader Benali's workshop 'Radicaal Schrijven', 18-01-2017.
  Yasmin Seddiki
 • les

  Radicaal Schrijven

  Hoeveel scholen voor islamitisch voortgezet onderwijs telt Nederland? Eh... slechts één! Daarom werken we nu ook samen met andere scholen. 


126 projecten
 • die de maatschappij veranderen doen al mee
 • die met kunst verbindingen leggen doen al mee
 • die impact maken doen al mee

Nieuws

 • Anton Dautzenberg winnaar Impact Award 2016

  Anton Dautzenberg heeft de Impact Award 2016 gewonnen. Deze impactproducent krijgt de prijs voor zijn rol bij het project Quiet 500. “De impactproducent onderscheidde zich door zijn inzet en vermogen om een grote groep mensen te organiseren en te mobiliseren rond het probleem en daarbij veel publiciteit te …

  Lees meer
 • Interview

  ‘Dat de relevantie van de impactproducent zo groot is, dat was nieuw voor mij’

  Hedy d’Ancona is juryvoorzitter van de Impact Award 2016. Ze geloofde al sterk in de relatie tussen kunstenaar en maatschappelijke problematiek. ‘Dat is alleen maar bevestigd. Maar de oplossingen zijn echt verfrissend.” “Van een impactproducent had ik hiervoor eigenlijk nog nooit gehoord. Natuurlijk wel van projecten waarbij kunstenaars aan urgente, …

  Lees meer
 • Nominaties Impact Award 2016 bekend

  Vrijdagmiddag heeft de jury van de Impact Award 2016, bestaande uit juryvoorzitter Hedy d’Ancona, Yoeri Albrecht, Vera Bachrach, Emer Beamer en Sandra Boer zes impactproducenten genomineerd voor de Impact Award 2016. De genomineerden zijn: Anton Dautzenberg Willemijn Cerutti Gilles Frenken Let Geerling Klaas Sietse Spoelstra Christine Wagner De Impact Award …

  Lees meer